Search Engine Optimization’ın yani Arama Motoru Optimizasyonu’nun kısaltması olan SEO, markaların arama motorlarında üst sıralara yerleşmesini sağlayan türde içeriklerin oluşturulmasını sağlayan bir içerik stratejisi. “SEO uyumlu içerik nedir?” sorusu da burada devreye giriyor. SEO uyumlu içerik bir markaya ait blog, kategori gibi farklı türdeki içeriklerin arama motoru optimizasyonuna uygun bir şekilde hazırlanması ile oluşturulan içeriklerdir. SEO uyumlu içerik üretimi, markaların arama motorları üzerindeki görünürlüğünü artırmasını sağlarken aynı zamanda marka bilinirliğinin artmasına da katkı sunar.
“SEO uyumlu içerik nasıl yazılır?” sorusu SEO uyumlu içerikler hazırlamak isteyen markaların cevabını merak ettiği sorular içerisinde yer alır. SEO uyumlu içeriklerin yazılmasında markaların talepleri önceliklendirilir ve markanın talepleri doğrultusunda içerikler oluşturulmaya başlanır.
SEO uyumlu içerik çeşitleri bazı kriterlere sahip. Bunlardan ilki anahtar kelimelerdir. Anahtar kelimeler, internet kullanıcılarının arama motorları üzerinden yaptıkları aramalara göre belirlenir. Yüksek hacimli anahtar kelimeler yazılarda daha fazla tercih edilirse yazıların arama motorlarında üst sıralara yükselmesi de daha hızlı olur. Anahtar kelimeler, blog, kategori ve backlink gibi farklı türler için farklı içerik stratejileri ile belirlenir. Anahtar kelimeler hem metinde hem de başlıklarda geçirilmelidir. “SEO uyumlu içerik ne demek?” sorusunun cevabından sonra bu içeriklerin yazım aşamalarını incelemek mümkün.
SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?
“SEO uyumlu içerik nasıl üretilir?” sorusu SEO uyumlu içerik üretimi gerçekleştirmek isteyen ve bu yolda adım atmayı planlayan markaların cevabını bilmek istediği sorular içerisinde kendisine yer bulur. SEO uyumlu içerik üretiminin gerçekleştirilmesi için gerekenler şu maddelerle özetlenebilir;
- Başlık düzenleri H1, H2 şeklinde, belirli bir hiyerarşi ve konu bütünlüğüne uygun olarak yazılmalıdır. Alt başlık tercihlerinde kullanıcıların arama soruları ya da bu sorulara verilebilecek cevaplar kullanılabilir.
- Anahtar kelime sayısı, aramalara göre belirlenmeli ve hacmi yüksek anahtar kelimelerden düşük anahtar kelimelere doğru bir sıralama yapılarak önceliklendirme çalışması gerçekleştirilmeli.
- İçeriğin okunabilirliğinin yükseltilmesi için görsel ve video kullanımlarına yer verilebilir; görsel ve işitsel içerikler okuyucunun ilgisinin daha uzun süre yazıda kalmasını sağlar.
- Maddeleme yapmak, yazının okunabilirliğini artıran etkenler içerisinde yer alır. Uzun ve aralıksız paragraflar okumak okuyucunun ilgisini dağıtacağı gibi sıkılmasına da yol açar, bu yüzden maddeli kullanıma ve birçok paragraf kullanımına yer verilmelidir.
- İç ve dış sayfalara yönlendiren linklemeler sayesinde okuyucunun ilgisi canlı tutulabilir. Link içerikleri hem markanın sayfasındaki diğer noktalara hem de benzer sayfalara yönlendirebileceği için marka ve kullanıcı açısından fayda sağlayan bir özelliktir.
SEO Uyumlu İçerik Üretiminin Adımları
SEO uyumlu içerik üretmek belirli kriterle bağlı kalınarak gerçekleştirilebilir. Dikkat edilmesi gereken püf noktalarına uyarak SEO uyumlu içeriklerin arama motorlarında üst sıralara hızla yerleşmesi sağlanabilir. “SEO uyumlu ne demek?” sorusuna cevap veren bir içerik hazırlamak için şu adımlar takip edilebilir;
- Öncelikle SEO uyumlu içeriğin konusunun belirlenmesi gerekir. Konunun belirlenmesinden sonra bu konuya en uygun içerik planlaması gerçekleştirilir.
- Başlıklar, anahtar kelimeler ve konu bütünlüğünün nasıl sağlanacağı gibi unsurlar açıklığa kavuşturulduktan sonra içeriğin yazım aşamasına geçilebilir.
- Bölüm ve paragraf sayılarında aşırıya kaçılmaması ve belirlenen sayıların dışına çok fazla çıkılmaması gerekir. Uzun metin ve paragraflar okuyucu için yazının okunabilirlik oranını düşürür ve okuyucunun sıkılmasına neden olabilir. Bu yüzden okuyucuyu yazıda tutacak kısa metinler tercih edilmelidir.
- Alt başlıklarda H1, H2,H3 gibi sarmal başlık sisteminin kullanılması geniş bir konu bütünlüğü oluşturulması için idealdir.
- İçerikler kullanıcı odaklı olmalı, yani okuyucu içeriği okurken cevabını almak istediği ve merak ettiği sorularına yanıt bulabilmeli.
- Görsel ve işitsel materyal kullanımı ile yazının okunabilirliği yükseltilmeli.
Bir cevap yazın