2020 Google Arama Trendleri [Çok Şaşıracaksınız]

2020 yılının arama trendleri tüm dünya genelinde Google tarafından açıklandı. Küresel bazda Google’ın en popüler sorgusu ise “Coronavirus” oldu. Tüm dünya yeni tanıştığı bu hastalığı, tehlikeli bir salgın olarak kabul etme konusunda oldukça büyük bir mesai harcadı. Şüphesiz ki; Coronavirus ve etkileri daha iyi öğrenildikten, kabul edildikten sonra, dönem dönem bu konudan uzaklaşılmak istendi. Tam da bu süreçte arama trendleri arasına ABD seçimleri, Kobe Bryant ve Zoom gibi yeni gündemler giriş yaptı.

Dünyada Coronavirüs gündemi domine ederken, her ülke için daha özel arama sorguları öne çıktı. İtalya Coronavirüs’ü zirvede yaşarken, ABD seçim sürecine yoğunlaştı. Hindistan Premier Ligi hazırlıklarını tamamlarken, İngiltere ünlü oyuncu Caroline Flack’in ölümü ile sarsıldı. Türkiye ise “EBA” arama sorguları ile eğitim tarafındaki endişelerini gidermeye çalıştı. EBA ile başlayan Türkiye’nin top 5 arama sorgusu içerisinde neler dikkat çekti? Türkiye 2020’yi nasıl kapattı?

1. EBA

Türkiye’de EBA sorguları 2020 Şubat ayından itibaren yükselişe geçti. Bu dönemde sıkça artan popülerleşme 22-28 Mart tarihleri arasında zirveyi gördü.

google arama trendleri eba

EBA canlı ders, öğretmen ve öğrencileri bir araya getiren ve Türkiye’de eğitimi online’a taşıyan bir eğitim platformu. Eğitmenlerin diledikleri içerikleri yükleyebildikleri, öğrencilere video konferans ile ulaşabildikleri bir mecra olarak kullanımı gittikçe arttı. Özellikle EBA sorgusunda yoğunlaşan iller sırasıyla Adıyaman, Osmaniye, Siirt, Kilis ve Yozgat oldu. “EBA canlı ders”, “EBA giriş” ve “canlı ders” aramaları büyük çıkış gösteren kelime grupları arasında zirveyi paylaştı.

  • Trend Alert: Nasıl Öğretmen Olunur?
google arama trendleri nasıl öğretmen olunur

Dolar Kaç TL?

2020 yılı içerisinde yaşanan pandemi, ABD seçimleri, depremler ve yeni çalışma düzeni gibi gündemlerin tamamı Türkiye’nin aklına tek bir soruyu getirdi: Dolar kaç TL?

google arama trendleri dolar kaç tl

Özellikle Kasım ayının ilk haftasında tüm dünyanın gündemine ABD seçimleri oturdu. Akıllardan hiç çıkmayan dolar kuru, 8-14 Kasım tarihleri arasında zirveye ulaştı. Ayrıca “dolar kaç tl oldu bugün son dakika” adlı arama sorgusu büyük çıkış gösteren trendlerden biri oldu. Dolar hakkındaki sorguların başında yer alan iller ise Hatay ve Şırnak olarak öne çıktı.

3.Corona Virüsü

Türkiye’de Ocak ayının sonlarına doğru artışa başlayan salgın, arama sorgularını da aynı artışla etkiledi. 8-14 Mart tarihleri arasında “Corona Virüsü” aramaları Türkiye için zirveyi gördü.

google arama trendleri türkiye corona virüsü

4. Deprem

2020’de Türkiye, birçok depremle mücadele halindeydi. Özellikle Ocak ayından Ağustos’a kadar kaydedilen verilere göre 21.549 sarsıntı meydana geldi. Ocak ayında yaşanan Elazığ depreminde 41 kişi hayatını kaybetti. 6.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem, yılın ilk acı olaylarından bir tanesiydi. Şubat ayında Manisa ve Elazığ’da meydana gelen depremleri, Mart ayında Van takip etti.

2 Mayıs 2020 tarihinde Akdeniz açıklarında meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem ise Türkiye’yi korkuyla salladı. 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir depremi ise 6.9 büyüklüğündeydi. Seferihisar açıklarında meydana gelen depremde 110 kişinin hayatını kaybettiği kayıtlara geçti. Türkiye çapında “son deprem”, “deprem son dakika” gibi arama sorguları da sıkça yapıldı.

google arama terimleri türkiye deprem
  • Trend Alert: Bağış
google arama trendleri türkiye bağış

5. Zoom

Salgınla birlikte Türkiye online platformlara daha da yatkınlaşmaya başladı. Özellikle dijitalleşmenin zirve yaptığı 2020 yılı, iş hayatında online video konferans uygulamalarını zorunlu kıldı. 40 dakika ile sınırlandırılan toplantılar zaman yönetimini daha verimli hale getirdi. Planlanan toplantılar, HD görüntü ve ses kalitesi ile birlikte uygulama giderek değer kazandı. Türkiye’de Zoom ile ilgili en çok arama yapan il ise Kayseri oldu. Ayrıca “zoom indir” ve “zoom meetings” aramaları da listelerde üst sırada yerini aldı.

google arama trendleri türkiye zoom

NASIL’SIN GOOGLE?

Türkiye bu yıl içerisinde Google’a sıkça bir şeyleri nasıl yapacağını sordu. Google search butonunda sürekli “… nasıl yapılır?” aramaları döndü. Bugünün verilerine baktığımızda en yüksek arama sorgusu “krep nasıl yapılır?” olarak görünmekte. (19 Aralık 2020)

Diğer trend veriler işe şöyle;

HES Kodu Nasıl Alınır?

2020 yılına bakacak olursak, 1. arama sorgumuz “HES kodu nasıl alınır?” oluyor. Çünkü HES kodu olmadan sokağa çıkmak şu aralar biraz riskli.

google arama trendleri türkiye hes kodu nasıl alınır

Zoom Nasıl Kurulur?

Zoom hem eğitim hem de iş hayatında hayat kurtarıcı, iş bitirici ve kolay bir uygulama. Yani bu uygulamayı 1 defa cihazımıza kurduğumuzda, ilerleyen dönemler için ek bir müdahale etmeyeceğiz gibi görünüyor. Sizce de öyle değil mi?

google arama trendleri türkiye zoom nasıl kurulur

1000 TL Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

google arama trendleri 1000 tl yardım başvurusu nasıl yapılır

Pandeminin yıkıcı etkileri azaltmak için devlet tarafından esnaflara verilen bir destek paketi. Esnaf bu pakete nasıl başvuru yapacağının cevabını arıyor. Bu sorunun cevabını bulduğu anda gündeminden silecek gibi.

PANDEMİ TARİFLERİ

2020 tam anlamıyla süpermarket yılı oldu. Hep beraber marketlere koştuk, ekipmanlarımızı topladık. Kimilerimiz için çok zor olsa da evde yemek yapma fikrine iyice ısındık. Bugünün aramalarına baktığımızda 2. sırada yer alan “kek tarifi” 1.000.000 aranma hacmiyle bizlere göz kırpıyor.  Peki 2020’nin 1.si kim?

  • Trend Alert: Yemek tarifleri
google arama trendleri türkiye pandemi tarifleri

1. Ekmek

Sokağa çıkma yasaklarının baş gösterdiği can alıcı bir dönem Nisan ayı. İşte tam da burada fırınlarda oluşan kuyruklar ve Türk halkının ekmeğe olan düşkünlüğü had safhada. Hal böyle olunca ekmek tarifleri Google’da bu yıl sıkça arandı.

google arama trendleri türkiye ekmek

2.Pide

Tarih Nisan ayının 26’sını gösterdiğinde ise Türkiye ekmek yapımının üstesinden gelmiş, kendine yeni yollar arıyordu. Ama bu seferki tarif de ekmeğe yakın olmalıydı. Çünkü hem dışarda sıkça görülen hem de evde yapımı ortalama bir zorluk seviyesinde olan bir yiyecek hedeflenmişti. Bu da şüphesiz ki “pide” oldu.

google arama trendleri türkiye pide

3.Aşure

Hicri takvime göre yılın ilk ayı olarak adlandırılan Muharrem ayı, Miladi takvimde yıl bazlı olarak değişmekte. Bu aya özel yapılan aşure ise 2020 yılının Ağustos ayına denk geliyor. Hal böyle olunca Türkiye, hamur işlerine bir küçük mola dedi.

google arama trendleri türkiye aşure

DÜNYADA İLGİNÇ GOOGLE ARAMALARI

  • Bugün günlerden ne?

Dünya genelinde uygulanan sokağa çıkma yasakları ile birlikte özellikle freelance çalışan kesin için gün takibi zorlaştı. Öğrenciler, kamu ya da özel kuruluşlarda çalışan kitle de haftanın günlerini takip ederken çeşitli zorluklar yaşadı. Hafta içi ve hafta sonu arasında kalkan fark gün, zaman ve saat kavramlarında takibi zorlaştırdı.

google arama trendleri türkiye bugün günlerden ne
  • Uykusuzluk

Evde geçirilen vaktin sabit kılınması ve sokağa çıkışların azalması ile birlikte bünyede harcanan enerji ve kaloride düşüklükler meydana geldi. Kendini yormaya vücut ne yazık ki uyumaya ihtiyaç duymadı. Bununla birlikte uykusuzluk problemleri 2020’de sıkça baş gösterdi.

google arama trendleri türkiye uykusuzluk
  • Meditasyon

Zaman kavramının genel itibarıyla unutulması, kişilerin bir işi yapma süresindeki vakti uzattı. Bu da hareketsizlik ve molasız iş yapış şeklini artırdı. Bu artış beyni tembelleştirmeye başladı. Nefes egzersizleri ile beynin kendine gelmesi ve sakinleşme amaçlandı. Verilere göre gün içerisinde ara ara yapılan 1 dakikalık nefes egzersizleri, beynin daha verimli çalışmasını sağlıyor.

google arama trendleri meditasyon
  • Maske Emojisi

Pandeminin en büyük savaşçılarından bir tanesi şüphesiz ki maskeler. Farkındalığı artırmak amacıyla başta sosyal medya olmak üzere sıkça kullanılan emojilerden biri de maske oldu. Artık sevgimizi biraz mesafeyle taçlandırmamız şart.

google arama trendleri maske emojisi

Kaynak: https://trends.google.com/trends/?geo=TR

Benzer Makaleler

Arrow-up